Patiëntenbeleving

Weekzintuiglijkeprikkeling1
IMG 5488

Gentle sectio

Zoveel mogelijk de beleving van een natuurlijke bevalling benaderen, dat is het doel van de gentle sectio, letterlijk de ‘vriendelijke’ keizersnede of juister de gezinsgerichte keizersnede. Wij gingen hier als eerste ziekenhuis in Gent mee van start.

Als de omstandigheden het toelaten, willen artsen en vroedvrouwen van AZ Sint-Lucas met de gentle sectio de bevalling zo ouder- en babyvriendelijk mogelijk laten verlopen. Dit doen we door te evolueren naar een meer ‘natuurlijke’ aanpak bij een geplande bevalling met keizersnede. Zo is de partner van het begin tot het einde overal bij. De temperatuur in de operatiezaal is warmer dan bij een standaard ingreep. We beperken storende prikkels en omgevingsgeluid in de operatiezaal. Bij de bevalling wordt het operatiedoek verlaagd zodat beide ouders hun baby geboren zien worden onder zachte leiding van de arts. Na een kort nazicht door de kinderarts wordt de baby meteen huid-op-huid op de mama gelegd met behulp van een buideltop. Sommige moeders geven al de eerste voeding. Moeder en baby blijven ook samen in de ontwaakzaal. Al deze elementen zorgen voor een heel andere beleving dan bij een klassieke keizersnede.

AZ Sint-Lucas leverde de voorbije jaren veel inspanningen om vroeg huid-op-huidcontact bij een gewone bevalling te promoten en de baby snel aan de borst te leggen. Dit wordt zo aanbevolen door het WHO/UNICEF Baby Friendly Hospital Initiatieve (BFHI), het label dat we sinds 2010 hebben. Nu proberen we ook bij een keizersnede de ouders maximaal te betrekken bij de geboorte van hun kind als de omstandigheden het toelaten.

Delanote Sandra
De gentle sectio is terecht in opmars: iets kouds en steriels wordt op deze manier warm en intiem, een affectieve gebeurtenis waar ouders naar kunnen uitkijken en aan kunnen deelnemen.
- Dr. Sandra Delanote Gynaecoloog

Glycemiecontroles op de materniteit

Vroeger werden de baby’s bij insulinedependente zwangerschapsdiabetes 24u geobserveerd op neonatologie waar de glycemiecontroles gebeurden. Nu mogen de baby’s, wanneer er na geboorte geen problemen zijn, met de mama mee naar de materniteit.

De glycemiecontroles bij baby's van mama's met insulinedependente zwangerschapsdiabetes gebeuren nu op de materniteit als er bij en na de geboorte geen problemen zijn. Zo moeten mama en baby niet gescheiden worden en kunnen ze maximaal van elkaars gezelschap en huid-op-huidcontact genieten.

Bij éénmalige lage glycemie adviseren we het bijgeven van een flesje bij de borstvoeding of vroeger terug aanleggen onder supervisie van de vroedvrouw om te zien of de baby effectief iets drinkt. Bij ontwikkeling van symptomen of bij een tweede lage glycemie, nemen we de baby toch op op neonatologie om beter te observeren en eventueel een infuus met glucose 10% te geven.

Bij niet-insulinedependente zwangerschapsdiabetes (dus wanneer de mama enkel op haar dieet moest letten), mochten de baby’s vroeger al mee naar de kamer als na onderzoek alles goed is.

Onze onze website vinden mama’s met zwangerschapsdiabetes informatieve filmpjes over de behandeling, voeding en het meten van de bloedsuikerspiegel.

mijnsintlucas: het patiëntenportaal van AZ Sint-Lucas

Half december werd het patiëntenportaal mijnsintlucas gelanceerd. Hiermee kun je o.a. online een afspraak maken.

Mijnsintlucas is een beveiligd patiëntenportaal dat deel uitmaakt van het elektronisch patiëntendossier KompAZ. Het stelt patiënten in staat om elektronisch afspraken te maken en te annuleren. Je ziet er ook een overzicht van al je geplande afspraken of ingrepen, ook als die telefonisch werden gemaakt. Artsen kunnen een bericht sturen naar hun patiënt en aangeven of hij hierop kan antwoorden of niet. In een latere fase zal de patiënt ook zijn medische gegevens kunnen bekijken zoals laboresultaten, rapporten en brieven. Verder zullen we op termijn patiënten ook vragen om via het portaal vragenlijsten in te vullen of voorbereidingen op een onderzoek of ingreep. Ook het registreren van observaties of parameters die thuis worden gemeten, zal mogelijk zijn.

Toegang tot het portaal

Om naar mijnsintlucas te surfen, ga je steeds via de homepagina van onze website www.azstlucas.be of via de knop die je vindt bij de consultaties die dit al toelaten.

Hoe meld je aan?

Uiteraard is het belangrijk dat we een beveiligde identificatie voorzien aangezien we toegang geven tot medische gegevens. Door de COVID-pandemie zijn de meeste patiënten al meer vertrouwd met eHealth. Dit is ook de manier waarop je toegang krijgt tot het patiëntenportaal: via de Itsme-app op je telefoon of met een eID-kaartlezer verbonden met je computer. Dat kan enkel voor patiënten die gekend zijn in het ziekenhuis, anders maak je telefonisch een afspraak. Patiënten die geen Itsme of Belgisch eID hebben, kunnen aan de SAD (sociaal administratieve dienst) een unieke boxcode opvragen. Hiermee kunnen ze vervolgens aanmelden op het portaal.

Andere specialismen

De consultaties van huidziekten en gynaecologie gingen als eerste met het patiëntenportaal van start. In 2022 volgen de andere specialismen.

Betaalbare kwaliteitszorg

Uit de ziekenhuisbarometer van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) blijkt dat AZ Sint-Lucas Gent voor de patiënt één van de goedkoopste ziekenhuizen is. Dit ligt volledig in lijn met onze missie: kwaliteitszorg bieden aan betaalbare prijzen.

De IMA-ziekenhuisbarometer van 2021 bevat een analyse van de totale factuur ten laste van de patiënt bij een klassieke ziekenhuisopname of een dagopname in 2019. Ook de evolutie sinds 2018 werd onderzocht. De studie gebeurt op basis van de patiëntenfacturen voor 2019 van de leden van de zeven grote ziekenfondsen. Tot vorig jaar gebeurde deze studie door de CM.

De IMA-barometer belicht enerzijds algemene tendensen en vergelijkt anderzijds de individuele ziekenhuizen. AZ Sint-Lucas doet het op nationaal niveau voor de meeste opnames duidelijk beter dan het gemiddelde en voor sommige opnames zelfs bij de 10 goedkoopste ziekenhuizen van België. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bevallingen. Voor bevallingen in een gemeenschappelijke kamer wordt door ons ziekenhuis een gemiddeld persoonlijk aandeel gevraagd van €133,32. Dit is de op één na laagste patiëntenfactuur. Ook voor bevallingen in een éénpersoonskamer situeren we ons bij de goedkoopste ziekenhuizen.

Het bedrag dat de patiënt moet betalen, varieert van verblijf tot verblijf. Als de patiënt kiest voor een privékamer, kan de rekening hoog oplopen door kamersupplementen. Maar ook door supplementen die de patiënt kunnen worden aangerekend binnen de grenzen van de voorschriften van het ziekenhuis. De rekening van de patiënt hangt af van het type ingreep, maar ook van het ziekenhuis.

In 2019 betaalden alle patiënten samen 1,385 miljard euro bovenop de uitgaven van de ziekteverzekering. Dit zijn vooral ereloonsupplementen. De ereloonsupplementen per verblijf stegen opnieuw in vergelijking met het jaar voordien.

Dirk Maes
We zijn erg verheugd dat uit de analyse blijkt dat we onze missie als sociaal toegankelijk ziekenhuis ook in de praktijk brengen voor onze patiënten.
- Dr. Dirk Maes Algemeen directeur
Weekzintuiglijkeprikkeling4

Week van de zintuiglijke prikkeling

Tijdens de week van de dementie van 20 tot 24 september organiseerden we voor onze patiënten op straat 37 de ‘week van de zintuiglijke prikkeling’: allerlei leuke activiteiten om de zintuigen te prikkelen. Hun geheugen laat hen misschien in de steek, maar hun zintuigen werken nog volop.

Op maandag maakten onze creatieve collega’s Aaron en Suthida samen met de patiënten een kleurrijke en symbolische muurschildering. Op dinsdag zorgden collega’s Karen en Jef voor een muzikaal intermezzo. Op woensdag maakte onze kok Piet kleine smaakbommetjes om de patiënten een extra smaaksensatie te bezorgen. Op donderdag werd er gesnoezeld en op vrijdag kregen de patiënten en hun mantelzorger een heerlijk taartje.

Muziek maakt minder ziek

Tijdens de week van de oudere zorgvrager (15-19/11) organiseerden we onder het motto ‘Muziek maakt minder ziek’ elke dag een optreden dat live werd uitgezonden op de patiëntenkamers.

We stelden een gevarieerd programma samen en gaven een podium aan talent uit eigen huis. Zo mochten we onder meer dr. Zweers (gynaecologie) ontvangen die op de piano Chopin naadloos laat overgaan in jazzy deuntjes. Dr. Simon Van Hooland (nierziekten) bracht samen met zijn vriend Tony De Rese populaire covers en eigen nummers met zang, gitaar en mondharmonica. Onze ergocoach Karen Fabry bracht een breed repertoire van Vlaamse meezingers en internationale toppers van De Kreuners en Gorki tot Patti Smith en zelfs Tina Turner. Vrijwilliger Luciano Massa stelde een boeiende mix samen van klassieke en Argentijnse muziek: zijn passie voor tango en de folkmuziek uit de Pampas is even groot als zijn passie voor Bach.

Ontdek wat we in 2021 hebben gerealiseerd.

Bekijk de cijfers
  • © AZ Sint-Lucas
made by