Bouwen en verbouwen

Huisartsenwachtpost 36751

Huisartsenwachtpost op onze campus

Op vrijdag 5 maart openden de Huisartsenvereniging Gent en AZ Sint-Lucas Gent een nieuwe huisartsenwachtpost op de campus van AZ Sint-Lucas Gent, naast de Spoedgevallendienst. Patiënten kunnen er in het weekend terecht voor medische zorg die niet kan wachten tot het spreekuur van de eigen huisarts.

Meerwaarde voor huisartsen en patiënten

Huisarts Bart Van de Velde zette mee zijn schouders onder dit project: ‘De overheid lanceerde een aantal jaar geleden het idee dat wachtposten best in de buurt van spoedgevallendiensten worden georganiseerd. De Huisartsenvereniging Gent sprong mee op de kar met deze gloednieuwe wachtpost als resultaat. In het najaar van 2020 opende reeds een andere wachtpost op de site van het UZ Gent. De oude wachtposten – die reeds 14 jaar bestaan – sloten definitief hun deuren’.

De nieuwe wachtpost biedt een professionele werkomgeving voor de huisartsen, maar zal vooral ook voor patiënten een meerwaarde zijn. Zo zijn er 4 goed uitgeruste kabinetten, kunnen labostalen snel worden geanalyseerd en kunnen patiënten makkelijk doorverwezen worden door de nabijheid van de spoed.

Indien nodig verwijst de huisarts in de wachtpost door naar een spoedgevallendienst. Ook omgekeerd kan de spoedgevallendienst patiënten verwijzen naar de wachtpost.

De wachtpost is doorlopend bereikbaar van vrijdagavond 19 tot maandagochtend 8u, alsook op de vooravond van een feestdag tot de ochtend erna. Om lange wachttijden te vermijden, worden patiënten doorverwezen naar de wachtpost uit hun regio.

Devriese Dieter
Naast een vlotte doorverwijzing naar het juiste zorgniveau voor elke patiënt, zie ik in dit project tevens een mooie opportuniteit om de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn te intensifiëren en optimaliseren.
- Dr. Dieter Devriese Spoedarts
Huisartsenwachtpost 36718

Ontdek wat we in 2021 hebben gerealiseerd.

Bekijk de cijfers
  • © AZ Sint-Lucas
made by