Samenwerking

STRAK ZNG logo

Ziekenhuisnetwerk Gent ontvangt officiële erkenning van Vlaamse overheid

Met ingang van 1 januari 2020 werd het Ziekenhuisnetwerk Gent (ZNG) officieel erkend door de Vlaamse overheid. Het ZNG brengt vier ziekenhuizen samen: het UZ Gent, AZ Sint-Lucas Gent, AZ Oudenaarde en AZ Jan Palfijn Gent. De vier ziekenhuizen werkten al jarenlang samen, onder meer voor zorgtrajecten, en bouwen die samenwerking nu als gelijkwaardige partners structureel uit. Ze stemmen hun medisch aanbod onderling op elkaar af, verwijzen patiënten door naar specialistische diensten en creëren schaalvoordeel bij ondersteunende dienstverlening. Het doel: de patiënt de best mogelijke zorg bieden, dicht bij huis.

Ziekenhuisnetwerk officieel uit de startblokken

Daniël Termont, ere-burgemeester van de Stad Gent en sinds februari voorzitter van het nieuwe Ziekenhuisnetwerk Gent ondertekent op 10 juni de oprichtingsakte van het Ziekenhuisnetwerk Gent. Voor die gelegenheid onthult hij ook meteen het nieuwe logo van het netwerk.

Met de ondertekening van de oprichtingsakte kan het Ziekenhuisnetwerk Gent op kruissnelheid komen. “De uitdagingen binnen de sector waren al groot, door de huidige coronacrisis zijn ze alleen nog maar toegenomen en scherper gesteld,” weet Daniël Termont. “Alleen via doorgedreven en gestructureerde samenwerking kunnen we die uitdagingen het hoofd bieden. Het is onze ambitie om in Gent en Oudenaarde over een paar jaar te beschikken over één van de sterkste zorgnetwerken in ons land.”

Wachtdiensten kunnen bijvoorbeeld verdeeld worden onder de aangesloten ziekenhuizen , verdere specialisatie is mogelijk en middelen en investeringen worden efficiënter ingezet. Op die manier bouwen de vier ziekenhuizen een kwaliteitsvol en innovatief ziekenhuisnetwerk uit waarbij ze een betaalbaar en volledig klinisch aanbod bieden op nauwelijks enkele kilometers afstand van de woonplaats van de patiënt.

Het netwerk bouwt ook een duurzaam partnerschap op met doorverwijzers, huisartsen, woonzorgcentra, wijkgezondheidscentra, thuisverpleegkundigen en externe zorgverleners.

Oud-voorzitter Jan Smets en huidig voorzitter Daniël Termont onthullen na de ondertekening van de oprichtingsakte ook het nieuwe logo en de huisstijl van het ziekenhuisnetwerk. “We zullen voortaan als één sterk merk naar buiten treden. De patiënt mag erop rekenen dat hij binnen onze vier ziekenhuizen de best mogelijke zorg ontvangt,” licht Daniël Termont toe.
Het logo vertegenwoordigt het dynamisch karakter van de samenwerking van de vier ziekenhuispartners.

Oprichting Ziekenhuisnetwerk

Ontdek wat we in 2020 hebben gerealiseerd.

Bekijk hier de cijfers
  • © AZ Sint-Lucas
made by