Patiëntenbeleving

Screenshot 2021 07 09 at 11 13 38
9 Vree wijze kleine

Gloednieuwe, huiselijke materniteit

Met meer dan 2.000 bevallingen per jaar beschikt AZ Sint-Lucas over de grootste materniteit van Gent en omstreken. Sinds 17 januari 2020 verblijven kersverse ouders en hun baby op een gloednieuwe afdeling in straat 3.

Alle kamers werden volledig vernieuwd en kregen een moderne look met nieuw sanitair. Alle medische aansluitingen werden weggestoken zodat je geen ziekenhuisgevoel krijgt maar eerder een huiselijke sfeer creëert. Op die manier kunnen ouders in alle rust en comfort genieten van hun kleintje(s).

Er werd ook aan de partners gedacht die ‘s nachts graag bij hun gezin verblijven op de kamer. Zij krijgen een volwaardig bed dat uit de muur klapt.

Team artsen2

G coach: co-management voor de oudere patiënt

Sinds oktober 2020 loopt in ons ziekenhuis het proefproject G coach, een co-managementmodel waarbij zowel geriaters als hartspecialisten de patiënten opvolgen tijdens hun verblijf op de afdeling hart- en vaatziekten. Er is dus niet alleen oog voor het hartprobleem, maar ook voor de specifieke geriatrische problematiek.

Dedecker David
Onze aanwezigheid en klinische blik bij patiënten met een hoog of acuut risico leidt tot een snellere aanpak, zowel van evidente als van meer sluimerende problemen. Typische voorbeelden zijn delierpreventie, het vermijden van fixatiemaatregelen en het vervroegd oppikken van cognitieve problemen.
- Dr. David Dedecker geriater

Sinds jaar en dag worden in ons ziekenhuis, net zoals in zowat alle omliggende centra, de 75-plussers die niet op een geriatrie-afdeling terechtkomen, opgevolgd door het team interne liaison geriatrie (ILG). Zij brengen na een kamerbezoek de eventuele geriatrische syndromen en risico’s in kaart en geven daarrond een uitgebreid advies. Recenter wetenschappelijk onderzoek wijst echter meer en meer op de beperkingen van deze ‘gouden standaard’. Zo is het ILG-advies per definitie niet bindend en ontbreekt het aan actieve opvolging. Een directe impact van een ILG-advies voor uw patiënt kon tot op heden in studies dan ook niet worden hard gemaakt.

Daarom willen we met het project G coach een stapje verder gaan. Binnen dit project kiezen we heel bewust voor co-management: een doorgedreven samenwerking tussen de behandelende hartspecialist en de geriater/interne liaison. Het team interne liaison geriatrie brengt in deze formule nog altijd proactief een bezoek aan alle patiënten van 75 jaar en ouder op de afdelingen harten vaatziekten. Bij de screening (Mini Geriatric Assessment) evalueren we volgende factoren:

  • Verminderde mobiliteit
  • Cognitieve achteruitgang
  • Depressieve symptomen
2022 homepage

Gloednieuwe website

Eind 2020 lanceerden we een gloednieuwe website. Het adres bleef hetzelfde maar voor de rest werd de site volledig van nul opgebouwd. Om ervoor te zorgen dat voor iedereen alles duidelijk en toegankelijk is, zijn structuur, inhoud en gebruikservaring erg belangrijk. Het is een laagdrempelige site waar je snel en efficiënt alle relevante info terugvindt. Wat zijn de belangrijkste elementen?

  • Focus op de zoekfunctie: we gaan voor het Google-principe waarbij de zoekbalk centraal staat. Als je daar iets intypt, zou je meteen moeten vinden wat je zoekt zonder dat je in allerhande menu’s moet gaan snuisteren.
  • Duidelijke uitleg van onze specialisten over aandoeningen en behandelingen. Je zal merken dat er heel wat meer info op onze nieuwe site staat dan vroeger. Ook al onze brochures kun je online raadplegen. Je vindt trouwens ook info over de verpleegafdelingen met alle contactgegevens.
  • Nieuwe foto’s van onze artsen: nu herken je ze vast heel wat beter
  • Een site die volledig responsive is. Dat betekent dat hij volledig aangepast aan het gebruik op zowel een traditionele computer als op een tablet of smartphone.
  • Een moderne en frisse lay-out op basis van onze nieuwe huisstijl
  • Een handige tool om van heel wat ingrepen en behandelingen de kostprijs te berekenen. De uiteindelijke kostprijs is uiteraard afhankelijk van diverse factoren maar dankzij onze unieke simulator kun je toch alvast een goede inschatting maken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Begrijpelijke informatie en leesbare teksten
3 Kinderwebsite

Nieuwe kinderwebsite

Voor kinderen kan het heel overweldigend zijn om naar het ziekenhuis te gaan, daarom ontwikkelden we jaren geleden Lucasje, die kinderen wegwijs maakt en ondersteunt. Begin 2020 staken we Lucas én onze kinderwebsite in een nieuw kleedje. We werkten daarvoor samen met de studenten van de Arteveldehogeschool. Het resultaat is een modernere Lucas en een opgeknapte kinderwebsite met leuke spelletjes, duidelijke filmpjes en 360° foto’s zodat kinderen de ziekenhuiskamer, operatiezaal, spoeddienst … op voorhand kunnen ontdekken.

Animatiefilm spoed

In samenwerking met 15 andere ziekenhuizen werd in 2020 gewerkt aan een animatievideo over de werking op de dienst spoedgevallen. De bedoeling van het filmpje is om het triageproces, waarbij patiënten met de meest dringende klachten het eerste geholpen worden, uit te leggen zodat patiënten meer begrip kunnen opbrengen voor eventuele wachttijden.

Cover nieuw logo2

AZ Sint-Lucas in een nieuw jasje

Vaarwel Sint-Lucas-groen en hallo nieuwe, warme kleuren. Op 8 december lanceerden we niet alleen een nieuwe website, maar ook een volledig nieuwe huisstijl. Zo werd 2020 toch nog een mooi jaar.

Het groene logo maakte plaats voor een fris, nieuw logo. Onze zorg is warm en patiëntvriendelijk maar tegelijk ook deskundig en vernieuwend. Dit hebben we vertaald naar een logo waarbij de kleuren en de vorm samen zorgen voor een zacht, warm, vriendelijk en menselijk beeld. Maar elk van de ronde vormen heeft naar de kern toe ook de scherpte van accuraat professionalisme. Het logo van AZ Sint-Lucas Gent verbeeldt op die manier de connectie tussen twee belangrijke pijlers: professionalisme in wetenschap/deskundigheid aan de ene kant en menselijke, warme zorg aan de andere kant. Het logo drukt ook een verbondenheid uit tussen drie elementen: het ziekenhuis, de patiënt en de externe zorgverlener. In de ‘losse vorm’ kun je de patiënt zien in een positieve beweging naar herstel. De uitgespaarde L-vorm verwijst subtiel naar de naam Lucas maar maakt het geheel ook helder en transparant. Ook het lettertype van het woordbeeld balanceert tussen technisch/zakelijk en zacht/vriendelijk.

Ontdek wat we in 2020 hebben gerealiseerd.

Bekijk de cijfers
  • © AZ Sint-Lucas
made by